YÖNETMELİK

YÖNETMELİK

Aksaray Üniversitesinden:

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS, LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 1/10/2017 tarihli ve 30197 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aksaray Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.“
(1) Üniversiteye ilk kayıt için; öğrenci olma hakkını kazanan adaydan Üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen belgelerin aslı veya onaylı örneği istenir. Belirlenen süre içinde kesin kaydını yaptırmayan aday, öğrenci olma hakkını kaybeder.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (ç) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.“
a) Azami öğrenim süresi sonunda programına hiç almadığı için genel sınav hakkı elde edemediği ders sayısı altı ve daha fazla olan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
b) Azami öğrenim süresi sonunda, (a) bendinde belirtilenler dışında kalan son dönem öğrencilerine, başarısız oldukları tüm dersler için ders sayısına bakılmaksızın iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda, mezun olması için başarması gereken ders sayısını, programına hiç almadığı dersler de dahil olmak üzere, bölümlerce tespit edilen süreç değerlendirmesi olan dersler hariç, beşe indiremeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Bölümlerce tespit edilen süreç değerlendirmesi olan dersler için (ç) bendi hükümleri uygulanır.”“
ç) Ek sınavlar sonunda, mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısını, programına hiç almadığı dersler de dahil olmak üzere, bölümlerce tespit edilen süreç değerlendirmesi olan dersler hariç, beşe indiren son dönem öğrencilerine üç yarıyıl ek süre verilir. Verilen ek süre derslerin dönemine bakılmaksızın ardı ardına uygulanır. Verilen ek süre sonunda mezun olamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
d) Azami öğrenim süresi sonunda ek sınav hakkını kullanmadan, mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısı programına hiç almadığı dersler de dahil olmak üzere en fazla beş olan son dönem öğrencilerine, dört yarıyıl ek süre verilir. Verilen ek süre derslerin dönemine bakılmaksızın ardı ardına uygulanır. Verilen ek süre sonunda mezun olamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.“f) Ek sınav, azami öğrenim süresini tamamlamış son sınıf öğrencilerine mezun olabilmek için programda bulunan derslerden alamadığı ders sayısı beş ders veya altında olan öğrencilere başarısız oldukları dersler için yapılan sınavdır. Öğrenciler ek sınav haklarını akademik takvimde belirtilen tarihlerde kullanırlar. Bu sınavlarda en az CC notu alan öğrenci başarılı sayılır.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.“
(4) Daha önce bir yükseköğrenim kurumunda eğitim görmüş ve Üniversiteye ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav ile kayıt yaptıran öğrencilerin ve uluslararası öğrenci kontenjanı kapsamında  kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce öğrenim gördüğü yükseköğrenim kurumlarından aldığı ve başarılı olduğu derslerden, ayrıca Üniversiteye yatay geçişle kayıt yaptıran öğrencilerin geldiği  yükseköğrenim kurumu haricinde başka bir yükseköğrenim kurumundan aldığı ve başarılı  olduğu derslerden muaf olma isteği için bir defaya mahsus olmak üzere Üniversiteye kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılının güz/bahar yarıyılında ilgili bölüme akademik takvimde belirtilen süreler içinde yazılı olarak başvurması gerekir. ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda ek yerleştirme ile gelen öğrenciler için bu süre kayıtların bittiği günü takip eden beş iş günüdür. Başvurular ilgili bölüm kurulu tarafından başvuru süresinin bitimini takip eden beş iş günü içinde 25 inci madde hükümlerine göre sonuçlandırılır. Öğrencinin hangi yarıyıla intibakının yapılacağı yönerge ile belirlenir. Muaf tutulacağı dersler ve o yarıyıl için kredi sınırları (30 AKTS) dâhilinde alacağı tüm dersler bölüm/program/anabilim dalı muafiyet/intibak komisyonu kararına istinaden bölüm kurulunun önerisi üzerine ilgili birim yönetim kurul kararı ile belirlenir. Yatay veya dikey geçiş ile Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerden muafiyet başvurusunda bulunanlar için o yarıyıl 30 AKTS sınırı uygulanmaz. Bu öğrencilerin alacağı derslerin kredi sınırları 15 inci maddenin dördüncü fıkrasının (d) bendinde belirtildiği şekilde 45 AKTS’ye kadardır.”

MADDE 5- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6- Bu Yönetmelik hükümlerini Aksaray Üniversitesi Rektörü yürütür. 

Yorum yapın