Anayasa Mahkemeleri Temyiz Mercii Değildir

Anayasal haklar herkese eşittir. Bu haklar ihlal edildiğinde ise savunmak ve iadesini talep etmek aynı şekilde herkesin eşit hakkıdır. Hak talep ederken her zaman avukatlara ihtiyacımız yoktur, kendimiz bireysel olarak da başvuruda bulunabiliriz. Asıl önemli nokta başvuru formunun eksiksiz ve doğru şekilde doldurulmasıdır.

Bununla birlikte Anayasa Mahkemesine vekille yapılan bireysel başvuru sayılarında her geçen gün artış olduğunu söyleyebiliriz. Bireysel başvurunun uygulamaya geçtiği 2012 yılında vekille yapılan başvuruların toplam başvurulara oranı yüzde 43 iken, bu oran sonraki yıllarda ciddi şekilde yükselmiştir. 2021 yılında yapılan başvuruların yüzde 75’i, bu yıl yapılan 95 bin başvurunun da yaklaşık yüzde 80’i vekille yapılmıştır.[1] Vekille yapılan başvurma işlemleri kişinin olayları eksiksiz anlaması doğrultusunda en verimli sonuçları doğuracaktır.

Doğru başvuru sürecini takip edebilmek için Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesinde yer alan kılavuzu dikkatlice okuyabilir ve bu şekilde başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bireysel başvuru bir istinaf ya da temyiz kanun yolu değildir. Bu durumda Anayasa Mahkemesi de bireysel başvuruda istinaf ya da temyizden sonra mutlaka gidilmesi gereken bir süper temyiz mercii değildir.

Başvurular gerçekleştirilirken üç temel kural vardır;

Bunlardan birincisi durum öğrenildikten sonra başvuru süreci kaçırılmamalıdır. İkincisi, esas olan ihlalin, derece mahkemelerinde giderilmesidir. Yani şikayetçi olunan konunun eksiksiz ayrıntılarıyla ifade edilmesidir. Üçüncü ve son olarak başvuru formunda şikayetlerin maddi ve hukuki olarak temellendirilmesi gerekir.

Bu ilkelere dikkat edildiği taktirde başarılı bir dava sürecinin takip etmesi yüksek olasılıktır.


[1] Hukuki Haber/ AYM süper temyiz mercii değil

Yorum yapın